Száz év dióhéjban

Kezdeti idők

 

A kezdeti időkben a Gyógynövénykísérleti Állomás célja a háborús időkben új fajok kutatása a növényi gyógyszeralapanyagok iránti kereslet kielégítése végett, továbbá nyersanyag biztosítása a különböző kutatásokhoz. Intézetünkhöz fűződik a magyar gyógynövényügy tudományos és gyakorlati megalapozása, a hazai gyógynövénykutatás elindítása és európai színvonalúvá fejlesztése, a gyógynövények botanikai leírása, honosítása és termesztésbe vonása, a gyógynövények- és drogok vizsgálata, normalizációja, az ellenőrzési rendszer kidolgozása és működtetése, ami példaértékű volt egész Európában és világhírnevet szerzett a magyar gyógynövénynek. Az először Magyarországon bevezetett gyógynövényminősítési rendszer követendő modellt szolgáltatott az európai országok számára.

 A gyógyszeripari kutatás és fejlesztés kora

 

1957-től az Intézet Tétényi Péter professzor irányításával működött tovább. Ekkor indultak azok a célirányos kutatások, melyek eredményeként kialakultak a mák, a digitalis, az anyarozs és amzónia nagyüzemi termesztési rendszerek, biztosítva a gyógyszergyárak drog alapanyag igényét.

1982-től az intézet az Ipari Minisztériumhoz tartozó hat gyógyszergyár közös vállalataként működött. Az 1967-1990-ig tartó időszak alatt a kutatóhely hatóanyagra nemesített új fajtái, szabadalmai, termesztési módszerei és analitikai izolációs technikái révén a gyógyszeripar biológiai háttérintézményévé és a gyógynövénykutatás egyik világszerte elismert központjává vált.

Rendszerváltás és diverzifikáció

 

1990-től Dr. Nyiredy Szabolcs elnökigazgató 16 évig vezette az Intézetet. A rendszerváltást követően a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés megtorpanása a pénzügyi források kivonása az Intézet életében is komoly nehézségeket okozott.

Az intézet alapvetően tudományos kutatási jellegének megőrzése mellett a hatósági gyógynövénydrog minősítés feladatait ellátva, tevékenységét kiegészítette lapkiadással, konferenciaszervezéssel, és gyógyszergyártással. 2004-ben a GMP Konform gyógyszergyártás új gyártóüzemi megvalósítása az intézeti erőforrások legstabilabb pillére lett.

Új szelek szárnyán

 

2006-ban Nyiredy Szabolcs akadémikus tragikusan korai halálát követően, a Gyógynövény Kutató Intézet Zrt. tulajdonosai a 100 hektár földvagyont Ingatlanhasznosító Zrt.-be, a tevékenységet pedig Kft.-be szervezték át, és értékesítését vagy felszámolását határozták el.

2008 óta a Gyógynövénykutató Intézet Kft. a PannonPharma Cégcsoport tagjaként, önálló nevét megtartva működik tovább, biztosítva ezáltal, hogy az egyedülálló, a világon elsőként alapított, nagy hagyományokkal rendelkező, nemzetközileg elismert magyarországi gyógynövénykutatás bázisa továbbra is fennmaradjon.

Ismerje meg a Gyógynövénykutató Intézet részletes történetét! Kattintson ide!

Tekintse meg az Intézet történetéről készült videót!