Pályázatok

A kedvezményezett neve: Gyógynövénykutató Intézet Kft.

A projekt címe: Ökológiai termesztésben alkalmazható, növényi alapú peszticid hatású növénykondicionáló szer fejlesztése és gyártása

A szerződött támogatás összege: 200 963 750 HUF

A támogatás mértéke (%-ban): 62,85 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. 01. 31

Projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0457

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt során ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, növényi alapú, peszticid-hatású növénykondicionáló szer termékcsalád kifejlesztéséhez szükséges K+F tevékenységet végez a kedvezményezett vállalkozás. A természetes hatóanyagok kivonásával előállított növényvédő, kondicionáló szerek használatával egészséges, szintetikus vegyszerektől mentes élelmiszert lehet előállítani, amely védi a fogyasztók egészségét.

Az ökológiai gazdálkodás térhódítása évről évre számottevően növekszik. Az biogazdálkodási módszerek Nyugat-Európában már évtizedek óta elterjedtek és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kapnak. A természetes, illetve természetazonos növényvédő és növénykondicionáló szerek globális szinten egyre nagyobb arányt képviselnek a szintetikumokkal szemben. A biopeszticidek, „bio”-növénykondicionáló szerek kutatása, irodalma nemzetközi szinten széleskörű, a felismerések jól megalapozottak, bár a jelenségek molekuláris biológiai, genetikai háttere további vizsgálatokat igényel. Bizonyos xenobiotikumok, illetve növényi eredetű vegyületek képesek a növényeket felkészíteni egy esetleges jövőbeni kórokozó támadással szemben. Ezt az ún. priming jelenséget kihasználva lehetőség nyílik a növények valóban hatékony és hosszútávú védelmére. Az ilyen módon “megerősített” immunrendszerű növények gyorsabb és erőteljesebb védelmi válaszokat adnak, ami jelentős előnyt biztosít számukra a különböző stressz hatásokkal szemben. A legfrissebb kutatási eredmények szerint ez a “felkészített” állapot bizonyos esetekben átörökíthető az utódpopulációra (epigenetikus hatás), amely ezáltal egy lényegesen védettebb, egészségesebb növényállományt eredményez. Ezen kutatási tapasztalatok tükrében feladatunk olyan “priming” hatást kifejtő anyagok kiválasztása, amelyek képesek kórokozó specifikus “immunizáló” hatás kifejtésére. A természetes hatóanyagok formulációs fejlesztésével ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növénykondicionáló készítmények jönnek létre.

Nyitó sajtóközlemény megtekintése

Záró sajtóközlemény megtekintése