A gyógynövényházról

Gyógynövény génbank, fajtafenntartás

 

A génbank, génrezerváció és biodiverzitás kutatásokkal intézetünk fenntartja és fejleszti az 1986-ban létesített gyógynövény génbankban őrzött mintegy 1000 magtétel készletet a gyógynövény génmegőrzési stratégia szerint.

A hagyományos magtárolásos fenntartás mellett intézetünk kemotaxonómiai botanikus kertjében lévő 900 taxon közül több, természetvédelem alatt áll, így a gyűjtemény egyben élő génrezerváció.

A biológiai sokféleség, a biológiai diverzitás további feltárására a magyarországi gyógynövény élőhelyek botanikai vizsgálatára az egyes nemzetségek, fajok, populációk, társulások in situ regisztrálására irányuló tevékenységünket az egész országra kiterjedően végezzük.

Gyógynövény nemesítés

A Gyógynövénykutató Intézet nemesítési stratégiája magában foglalja a gyógynövényfajok hatóanyag főkomponenssel történő szelekcióját, a hatóanyag tartalom emelésére és a drogprodukció növelésére irányuló szelekciót. A morfofenológiai egyöntetűség és a genetikai markerek kialakítása elsősorban a fajtaminősítés és a fajtavédelem szempontjából fontos.

A Gyógynövénykutató Intézetben évtizedek óta folyó máknemesítési kutatások elsősorban a magas alkaloid tartalmú mákfajták fejlesztésére irányulnak. A magas alkaloidtartalmú különböző alkaloidspektrumú Papaver somniferum a magas tebain tartalmú Papaver bracteatum és az étkezési mákmag előállítást szolgáló alkaloidmentes Papaver somniferum fajták nemesítése a klasszikus és molekuláris biotechnológiai módszerekkel világszínvonalon folyik.

Államilag elismert fajtáink és termékeink iránt az európai piacvezető cégek folyamatosan nagy érdeklődést mutatnak. Intézetünk 1959 óta több mint 50 gyógynövényfajtára kapott állami elismerést, vagy szabadalmat. Fajtafenntartási munkával 30 regisztrált gyógynövényfajta folyamatos, szelekciós megőrzéséről gondoskodunk.

Növénytermesztés-technológiai fejlesztés

Tevékenységünk kiterjed a már termesztésben lévő gyógynövényfajok agrotechnikájának továbbfejlesztésére, új növényfajok termesztésbevételére, a termesztéstechnológia optimalizálására, az elsődleges és a másodlagos feldolgozás technológiai módszereinek fejlesztésére.

Az európai gyógyszerügynökség irányelveinek megfelelő GACP rendszer helyes termesztési és gyűjtési gyakorlat kidolgozását, a termesztett és a gyűjtött gyógynövénydrogokra folyamatosan végezzük. Minőségbiztosítási, minőségellenőrzési tevékenységünk kiterjed az évi több tízezer nemesítési, fajtafenntartási növényi minta analitikai vizsgálatára.