Felépítésünk

Gyógyszergyártó Üzem

A Gyógynövénykutató Intézet új, korszerű gyógyszergyártó üzeme 2004-ben épült. Az Üzemben elsősorban folyékony gyógyszerformájú készítmények, gyógynövényalapú termékek gyártását végezzük. GMP hatósági engedéllyel végzett gyógyszergyártási tevékenységünk kiterjed a gyógyszerkönyvi növényi kivonatok, tinktúrák, oldatos cseppek gyártására és csomagolására valamint az Aqua purificata, azaz tisztított víz előállítására és csomagolására.

Minőségellenőrzési Osztály

Az Intézet 100 éves hagyományához illeszkedve a Minőségellenőrzési Osztály törekvése a magas színvonalú műszaki állapot és szakmai felkészültség fenntartása. Az osztály dolgozóinak létszáma 10 fő, melyből 7 fő diplomás (vegyész, biomérnök, élelmiszeripari mérnök) illetve 3 fő vegyésztechnikusi végzettséggel rendelkezik.

A laboratórium fő tevékenységi területe a készítmények teljeskörű ellenőrzése a kiindulási anyagokkal kezdődően, a késztermékek vizsgálatáig, megfelelve a hatályos GMP (Good Manufacturing Practice, azaz Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) irányelveinek. Vizsgálatainkat elsősorban az érvényben lévő PhHg.VIII- cPhEur előírásainak megfelelően végezzük, illetve gyógyszerkönyvi előírás hiányában, saját fejlesztésű, az ICH irányelveit követő, validált analitikai módszereket dolgozunk ki. A gyógynövény drogok minősítésének az analitikai vizsgálatok mellett, szerves részét képezik az érzékszervi, makroszkópos és mikroszkópos azonossági, tisztasági vizsgálatok is, amit a külön erre a célra berendezett, Érzékszervi Laboratóriumunk biztosít. A Mikrobiológiai laboratóriumunknak is fontos szerep jut a Gyártóüzem tevékenységének megfelelő működtetésében.

Minőségbiztosítási Osztály

A Minőségbiztosítási Osztály feladata a GMP irányelveinek megfelelő minőségbiztosítási rendszer működtetése, dokumentumok kezelése, jóváhagyása. Továbbá a kiindulási anyagok, csomagolóanyagok gyártáshoz történő felszabadítása, késztermékek kiszállításra történő felszabadítása.

Agronómiai és Botanikai Osztály

Az Osztály fő tevékenységi körébe tartozik a gyógynövény génbank fenntartása és fejlesztése, az Intézet államilag elismert fajtáinak fenntartása, szaporítóanyag előállítása, gyógynövénytermesztési technológiák fejlesztése, gyógynövény-termesztés és termeszttetés. Továbbá az Osztályhoz tartozik a kemotaxonómiai Botanikus kert fenntartása.

Kutatás és fejlesztés

A szellemi örökségünk bázisára építve, a legújabb tudományos eredményeket is figyelembe véve a K+F tevékenységünk elsősorban azokra a területekre irányul, ahol a növényi készítmények még kevésbé ismertek illetve használtak, de fontos helyük van, mint a mezőgazdaságban az ökológiai növénytermesztés.

A tradicionális kínai gyógyászatban (TCM) alkalmazott növényi drogok egyre jelentősebbek Európában is, ennek eredményeképp egyre nagyobb számban szerepelnek az Európai Gyógyszerkönyven. Cégünk fókuszában állnak a TCM növények azonosítása, honosítása, termesztésbe vitele, az import drogok minőségellenőrzése és azokból készítmények fejlesztése.